Συνέντευξη του Νέλσον Μαντέλα στην Όπρα Γουίνφρεϋ (απόσπασμα)

(Μετάφραση: Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος)

[Σχόλιο μεταφραστή: στο παρατιθέμενο απόσπασμα, ο Νέλσον Μαντέλα εξηγεί κυρίως τι σημαίνει να είσαι μεγάλος ηγέτης.]

(...)

Όπρα Γουίνφρεϋ: Απαξιώνετε την αλαζονεία;

Νέλσον Μαντέλα: Φυσικά. Όταν ήμουν πιο νέος, ήμουν αλαζόνας –η φυλακή με βοήθησε να το ξεφορτωθώ αυτό. Δεν κατάφερα παρά να κάνω εχθρούς από την αλαζονεία μου.

Ο.Γ.: Ποια άλλα χαρακτηριστικά απεχθάνεστε;

Ν.Μ.: Την άγνοια –και την ανικανότητα ενός ατόμου να δει τι μας ενώνει πέρα από μόνο εκείνα τα πράγματα που μας χωρίζουν. Ένας καλός ηγέτης μπορεί να εμπλακεί σε συζήτηση ειλικρινά και διεξοδικά, ξέροντας ότι στο τέλος αυτός κι η άλλη πλευρά πρέπει να είναι πιο κοντά, κι έτσι βγαίνουν δυνατότεροι. Δεν έχεις αυτή την ιδέα όταν είσαι αλαζόνας, επιφανειακός κι ανενημέρωτος.

Ο.Γ.: Θέλεις απλώς να επικρατήσει η δική σου οπτική γωνία. Όμως ένας καλός ηγέτης πάντα έχει την πρόθεση να επιτύχει ειρήνη.

Ν.Μ.: Αυτό είναι αλήθεια. Όταν υπάρχει κίνδυνος, ένας καλός ηγέτης πηγαίνει στην πρώτη γραμμή· αλλά όταν υπάρχει πανηγυρισμός, ένας καλός ηγέτης μένει στο πίσω μέρος του δωματίου.

Ο.Γ.: Ποια χαρακτηριστικά εκτιμάτε περισσότερο σε εκείνους που σέβεστε;

Ν.Μ.: Κάποιες φορές ένας ηγέτης πρέπει να ασκεί κριτική σε εκείνους με του οποίους δουλεύει –αυτό δεν γίνεται να αποφευχθεί. Μου αρέσει ένας ηγέτης που μπορεί, επισημαίνοντας ένα λάθος, να αναφέρει τα καλά πράγματα που έχει κάνει το άλλο άτομο. Αν το κάνεις αυτό, τότε το άτομο βλέπει ότι έχεις πλήρη εικόνα για αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από κάποιον που έχει ταπεινωθεί, ακόμα κι όταν τον ταπεινώνεις δίκαια.

(…)

Ο.Γ.: Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι είναι καλοί κατά βάθος;

Ν.Μ.: Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία, αρκεί να μπορείς να διεγείρεις την καλοσύνη που είναι εγγενής σε κάθε άνθρωπο. Εκείνοι από εμάς που ήταν στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ άλλαξαν πολλούς ανθρώπους που μας μισούσαν επειδή ανακάλυψαν ότι τους σεβόμαστε.

Ο.Γ.: Πώς μπορείς να σέβεσαι τους ανθρώπους που σε καταπιέζουν;

Ν.Μ.: Πρέπει να καταλάβεις ότι τα άτομα εγκλωβίζονται στην πολιτική της χώρας τους. Στη φυλακή, για παράδειγμα, ένας φύλακας ή υπάλληλος δεν παίρνει προαγωγή αν δεν ακολουθεί την πολιτική της κυβέρνησης –αν κι αυτός ο ίδιος δεν πιστεύει σε αυτή την πολιτική.

Ο.Γ.: Επομένως, μπορείς να αλλάξεις κάποιον που απλώς εκτελεί μια πολιτική, αφού το ίδιο το πρόσωπο δεν είναι η πολιτική.

Ν.Μ.: Απολύτως. Όταν πήγα στη φυλακή, ήμουν εκπαιδευμένος δικηγόρος. Κι όταν οι φύλακες λάμβαναν εξώδικες προσκλήσεις ή κλητήρια θεσπίσματα, δεν είχαν τα μέσα να πάνε σε συνήγορο για να τους βοηθήσει. Τους βοηθούσα να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, επομένως συνδέθηκαν μαζί μου και με τους άλλους φυλακισμένους.
 

(...)

Ο.Γ.: Κάποτε μου είπατε ότι η ταπεινότητα είναι μια από τις σπουδαιότερες αρετές που μπορεί να έχει ένας ηγέτης. Βγήκατε από τη φυλακή πιο ταπεινός άνθρωπος;

Ν.Μ.: Αν είσαι ταπεινός, δεν είσαι απειλή για κανένα. Κάποιοι συμπεριφέρονται με ένα τρόπο που επιβάλλεται στους άλλους. Αυτό είναι λάθος. Αν θέλεις τη συνεργασία των ανθρώπων γύρω σου, πρέπει να τους κάνεις να νιώθουν σημαντικοί –και το κάνεις αυτό όντας αληθινός και ταπεινός. Ξέρεις ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν αρετές που μπορεί να είναι καλύτερες από τις δικές σου. Άσε τους να τις εκφράσουν.


(...)

Πηγή: Oprah Winfrey's Official Website

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου