Συνέντευξη του Χοσέ Ροντρίγκεζ, επικεφαλής του προγράμματος ανακρίσεων για τους υπόπτους τις αλ Κάιντα, από τη Λέσλυ Σταλ, στην εκπομπή "60 Λεπτά" ("60 Minutes")

(Μετάφραση: Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος)

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η CIA αναζήτησε κι έλαβε άνευ προηγουμένου αρμοδιότητα να συλλάβει υπόπτους της αλ Κάιντα, να τους απαγάγει σε μυστικές τοποθεσίες και να τους ανακρίνει με σκληρές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένου και του εικονικού πνιγμού.

Ο άνθρωπος που διεύθυνε το πρόγραμμα ανάκρισης ήταν ο Χοσέ Ροντρίγκεζ, ένας πράκτορας της CIA στη Λατινική Αμερική, ο οποίος ανήλθε μέχρι τη θέση του επικεφαλής της Κρυφής Υπηρεσίας, της σκοτεινής πλευράς της CIA.

(...)

Χοσέ Ροντρίγκεζ: Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, είδαμε να εισβάλλει ένας εχθρός στην πατρίδα μας και να σκοτώνει 3.000 άτομα. Θέλω να πω, αυτό ήταν μεγάλο πράγμα. Άνθρωποι να πηδούν από τους πύργος και να πεθαίνουν. Άνθρωποι να τρέχουν από το σύννεφο σκόνης, τρομοκρατημένοι. Αυτό ήταν απειλή. Κι έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε με κάθε μέσο.

Για αυτό το λόγο ο Χοσέ Ροντρίγκεζ λέει ότι όταν διεύθυνε το Αντιτρομοκρατικό κέντρο της CIA, του ήρθε η ιδέα να επιστρατεύσει σκληρές τεχνικές ανάκρισης. Και 10 χρόνια αργότερα, νιώθει πώς ακόμα πρέπει να δικαιολογεί τη χρήση τους.

Λέσλυ Στάλ: Δεν είχατε ενδοιασμούς; Παλαιότερα θεωρούσαμε κάποιες από αυτές εγκλήματα πολέμου.

Χ.Ρ.: Κάναμε κάποιους τρομοκράτες της αλ Κάιντα με αμερικανικό αίμα στα χέρια τους να νιώσουν άβολα για κάποιες ημέρες. Όμως κάναμε το σωστό πράγμα για το σωστό λόγο. Κι ο σωστός λόγος ήταν να προστατεύσουμε την πατρίδα και να προστατεύσουμε τις ζωές των Αμερικανών. Επομένως ναι, δεν είχα ενδοιασμούς.
 

(...)

Χ.Ρ.: [Μετά την 11η Σεπτεμβρίου] λάβαμε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με μια επικείμενη επίθεση. Ότι η αλ Κάιντα είχε ένα πρόγραμμα άνθρακα, κι ότι σχεδίαζαν να το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας. Κι ότι αναζητούσαν πυρηνικά υλικά για να φτιάξουν κάποιο είδος πυρηνικού όπλου. Οπότε αντιμετωπίζαμε μια κατάσταση ωρολογιακής βόμβας κι ήμαστε πολύ ανήσυχοι.

Λ.Σ.: Επομένως δεχόσαστε πίεση από το Κονγκρέσσο κι από το Λευκό Οίκο να βγάλετε τα γάντια. Πήγατε στη σκοτεινή πλευρά;

Χ.Ρ.: Κοιτάξτε, η σκοτεινή πλευρά, είναι αυτό που κάνουμε.

Λ.Σ.: Είστε η σκοτεινή πλευρά.

Χ.Ρ.: Είμαστε η σκοτεινή πλευρά.
 

Η πρώτη του μεγάλη επιχείρηση ήρθε μετά τη σύλληψη ενός Παλαιστίνιου, που εθεωρείτο τότε ότι είχε διασυνδέσεις με ανώτατα κλιμάκια της αλ Κάιντα, ονόματι Αμπού Ζουμπάιντα [.] [Ό]ταν συλλήφθηκε στο Πακιστάν την άνοιξη του 2002, ο Αμπού Ζουμπάιντα τραυματίστηκε σοβαρά σε ανταλλαγή πυρών.

Χ.Ρ.: Ήταν στα όρια του να πεθάνει. Έτσι φέραμε ένα χειρουργό από τις Η.Π.Α. για να τον βοηθήσει.

Λ.Σ.: Φέρατε έναν κορυφαίο χειρουργό από το Τζονς Χόπκινς;

Χ.Ρ.: Ναι, τον καλύτερο που μπορούσαμε να βρούμε.

Λ.Σ.: Τον σώζετε έτσι ώστε να ξεζουμίσετε όλα όσα μπορείτε από τον εγκέφαλό του;

Χ.Ρ.: Έτσι ώστε να αποσπάσουμε πληροφορίες που θα μας επέτρεπαν να κρατήσουμε τη χώρα μας ασφαλή. Έτσι τον πήγαμε σε μια μαύρη τοποθεσία.


Μαύρη τοποθεσία. Ήταν το πρώτο από αρκετά μυστικά κέντρα ανάκρισης ανά τον κόσμο. Ο Αμπού Ζουμπάιντα ανάρρωνε ακόμα από τα τραύματά του από τις σφαίρες όταν ξεκίνησε η ανάκριση.

Λ.Σ.: Όταν αρχίζετε την ανάκριση είστε μαζί η CIA και το FBI, σωστά;

Χ.Ρ.: Σωστά. Ήταν ο αιχμάλωτός μας, η περιοχή μας, η δική μας επίδειξη [αγγλ.: show]-

Λ.Σ: Εννοώντας τη CIA;

Χ.Ρ.: Τη CIA, αλλά είχαμε προσκαλέσει το FBI να έρθει μαζί μας.

Τώρα υπάρχει μια μεγάλη διαφωνία επί του ποια υπηρεσία πήρε περισσότερες πληροφορίες και πιο πολύτιμες πληροφορίες. Αρχικά, οι ανακριτές του FBI χρησιμοποίησαν τις κλασικές τεχνικές συνέντευξης χωρίς καταναγκασμό, κι ο Αμπού Ζουμπάιντα συνεργάστηκε, δίνοντας μυστικές πληροφορίες κι οδηγίες αλλά-
Χ.Ρ. Αφού επανακτά τις δυνάμεις του σταμάτησε να μιλάει.

Λ.Σ.: Και τότε κατεβάζει ρολά. Αυτό είναι που συμβαίνει;

Χ.Ρ.: Κατεβάζει ρολά.
 

Όμως ο επικεφαλής ανακριτής του FBI είπε ότι δεν κατέβασε ρολά, κι ότι έπρεπε να συνεχίσουν με τις παραδοσιακές μεθόδους ανάκρισης. Ο Χοσέ Ροντρίγκεζ, όμως άκουσε την ωρολογιακή βόμβα κι ένιωσε ένα αίσθημα κατεπείγοντος.

Χ.Ρ.: Αν επρόκειτο να υπάρξει άλλη επίθεση ενάντια στις Η.Π.Α, θα είχαμε αίμα στα χέρια μας επειδή δεν θα είχαμε σταθεί ικανοί να αποσπάσουμε αυτή την πληροφορία από αυτόν. Έτσι αρχίσαμε να μιλάμε για ένα εναλλακτικό σετ διαδικασιών ανάκρισης.

Λ.Σ.: Επομένως εσείς είστε αυτός που έψαξε κάτι με το οποίο να κάμψει την αντίσταση αυτού του τύπου.

Χ.Ρ.: Ναι. Κι επιτρέψτε μου να σας πω και κάτι, ξέρετε, επειδή μετά από χρόνια η Επιτροπή της 11ης Σεπτεμβρίου κατηγόρησε, ή είπε ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν αποτυχία φαντασίας. Λοιπόν, δεν υπήρξε έλλειψη φαντασία από μέρους της CIA τον Ιούνιο του 2002. Ψάχναμε διαφορετικούς τρόπους να το κάνουμε αυτό.

Η αναζήτησή του τον οδήγησε σε ένα πρώην στρατιωτικό ψυχολόγο που είχε βοηθήσει στην εκπαίδευση Αμερικανών στρατιωτών στο πώς να αντιστέκονται στα βασανιστήρια αν αιχμαλωτίζονταν. Ο ψυχολόγος προσάρμοσε τις βάρβαρες τακτικές των Ψυχροπολεμικών εχθρών [των Η.Π.Α.] σε αυτό που η CIA αποκάλεσε «ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης». Μια ομάδα ανακριτών –περίπου έξι από αυτούς- έλαβε μια εκπαίδευση δύο εβδομάδων κι ενώ ο Χοσέ Ροντρίγκεζ δεν εμπλάκηκε σε καμμία από τις διαδικασίες με τους κρατούμενους, επέβλεψε το πρόγραμμα.

Λ.Σ.: Σας είπε ο ψυχολόγος πόσο επρόκειτο να πάρει, αν χρησιμοποιήσετε αυτές τις τεχνικές, το να κάμψετε την αντίσταση του Αμπού Ζουμπάιντα και οποιουδήποτε άλλου που μπορεί να πιάσετε;

Χ.Ρ.: Ξέρετε, είχε εκτιμήσεις ότι εντός 30 ημερών θα ήμαστε μάλλον ικανοί να πάρουμε τις πληροφορίες που θέλαμε, ναι.

Αλλά πριν προχωρήσει, ο Χοσέ Ροντρίγκεζ έκανε τους ανώτερούς του, μέχρι και τον πρόεδρο- να υπογράψουν ένα σετ εκείνων των τεχνικών, συμπεριλαμβανόμενου του εικονικού πνιγμού.

Χ.Ρ.: Είχαμε ανάγκη να κάνουμε τους πάντες στην κυβέρνηση να βάλουν τα αντρίκια παντελόνια τους και να παράσχουν στις αρχές αυτά που χρειαζόμαστε.

Λ.Σ.: Τα αντρίκια παντελόνια τους-

Χ.Ρ.: Αντρίκια παντελόνια. Επιτρέψτε μου να σας πω, είχα αποκτήσει πολλή πείρα στην υπηρεσία όπου μας είχαν αφήσει να επωμιστούμε την ευθύνη. Και δεν ήμουν διατεθειμένος να επιτρέψω να συμβεί αυτό για τους ανθρώπους που δουλεύουν για εμένα.

Λ.Σ.: Δεν επρόκειτο να υπάρξει καθόλου αποποίηση ευθυνών σε αυτή την περίπτωση;

 

Χ.Ρ.: Δεν επρόκειτο να υπάρχει καθόλου αποποίηση ευθυνών. Και θα σας πω κάτι. Τον Αύγουστο του 2002, ένιωσα ότι είχα όλες τις αρμοδιότητες που χρειαζόμουν, όλες τις εγκρίσεις που χρειαζόμουν. Η ατμόσφαιρα στη χώρα ήταν διαφορετική. Όλοι ήθελαν από εμάς να σώσουμε Αμερικανικές ζωές.

Οι αρμοδιότητες ήρθαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια γνωμάτευση, αργότερα χαρακτηρισμένη ως ένα από τα «υπομνήματα βασανιστηρίων»- που περιέγραφε με ακρίβεια τι ήταν επιτρεπτό.

Χ.Ρ.: Πήγαμε στο όριο της νομιμότητας. Πήγαμε στο όριο, αλλά εκείνο ήταν μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Λ.Σ.: Ακόμα κι όταν κάνατε το νομικό γραφείο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να σας δώσει αυτό το οκέι, συνεχίσατε να επανέρχεστε και να επανέρχεστε, με κάθε πράγμα που κάνατε. Ξανά και ξανά.

Χ.Ρ.: Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι η υπόλοιπη κυβέρνηση ήταν μαζί μας.

(…)

Πηγή: CBS News


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου