Συνέντευξη της Ίντρα Νοούι για το έργο της ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΠέπσιΚο στο Fareed Zakaria GPS (απόσπασμα

(Επιμέλεια: Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος)

(…)

Φαρήντ Ζακάρια: Επιστρέψαμε με την Ίντρα Νουύι, τη Δ.Σ. της ΠέπσιΚο την οποία το περιοδικό «Φόρτιουν» έχει κατονομάσει ως την πιο ισχυρή γυναίκα στον τομέα των επιχειρήσεων πέντε έτη στη σειρά.

Τι σημαίνει όταν έχεις τόση πολλή δύναμη; Είναι κάτι το οποίο σκέφτεσαι[,] ότι έχεις αυτή την πλατφόρμα και ότι θέλεις να κάνεις κάτι με αυτή;

Ίντρα Νουύι: Πιστεύω πως στην πραγματικότητα όταν οι λίστες αρχίζουν να σε κατατάσσουν με κριτήριο τη δύναμη ή οτιδήποτε αυτό θέτει ένα ακόμα πιο –θέτει ένα μεγαλύτερο βάρος πάνω σου, Φαρήντ[,] επειδή με όλες αυτές τις λίστες έρχεται ένα απίστευτο προνόμιο και μια απίστευτη ευθύνη.

Το προνομιακό κομμάτι είναι εύκολο επειδή απολαμβάνεις την προσοχή που δέχεσαι, αλλά δεν μπορείς να ξεχάσεις την ευθύνη επειδή διευθύνεις μια μεγάλη επιχείρηση. Πρέπει να εξασφαλίσεις ότι τη διευθύνεις με το σωστό τρόπο.

Πρέπει να εξασφαλίσεις ότι είσαι παράδειγμα προς μίμηση προ παντός για τις άλλες γυναίκες, επειδή είμαι γυναίκα Δ.Σ.. Επομένως πρέπει να εξασφαλίσεις ότι παραμένεις παράδειγμα προς μίμηση. Επομένως πιστεύω πως [με] μια τέτοιου είδους λίστα και μετά πραγματικά [με] το να εστιάζουν πάνω μου, το κομμάτι περί ευθύνης υπερισχύει κατά πολύ του προνομιακού κομματιού.

Φ.Ζ.: Ας μιλήσουμε λοιπόν σχετικά με το πώς διευθύνεις την ΠέπσιΚο. Έχετε κάνει μια πολύ σημαντική σειρά κινήσεων προς την κατεύθυνση υγιεινότερων σνακ, σνακ που σου κάνουν καλό, που σου κάνουν περισσότερο καλό. Εντούτοις αυτή τη στιγμή πληροφορηθήκατε την είδηση ότι η βασική σας μάρκα, η Πέπσι, έχει ξεπεραστεί από την Ντάιετ Κόουκ. Η Ντάιετ Κόουκ είναι τώρα η υπ’ αριθμόν δύο μάρκα στην Αμερική.

Ανησυχείτε μήπως το στοίχημα ότι οι Αμερικανοί θα θέλουν υγιεινότερα τρόφιμα ήταν είτε εσφαλμένο είτε πρόωρο; Θα συνεχίσετε να πορεύεστε στην ίδια γραμμή; Πώς διαχειρίζεστε την ένταση ανάμεσα στο να κρατήσετε τη βασική σας μάρκα και στο να προσπαθήσετε να μεταβείτε σε αυτό το πιο υγιεινό πεδίο;

Ί.Ν.: Εξαιρετική ερώτηση. Η ΠέπσιΚο λοιπόν είναι μια εταιρεία των 63 δισεκατομμυρίων $. Η μισή εταιρεία έχει να κάνει με σνακ, η άλλη μισή εταιρεία έχει να κάνει με αναψυκτικά. Κάνουμε χρυσές δουλειές σχετικά με τα σνακ και κάνουμε χρυσές δουλειές σχετικά με τα αναψυκτικά. Είμαστε εξαιρετικά επικερδείς. Αναπτυσσόμαστε.

Έχουμε πολύ υψηλά κέρδη. Παράγουμε τεράστιο ποσό χρημάτων για τους μετόχους μας, εντυπωσιακά κέρδη και στον πυρήνα μας, είμαστε μια εταιρεία με σνακ και αναψυκτικά. Είκοσι τοις εκατό της εταιρείας είναι προϊόντα που σου κάνουν καλό –Τροπικάνα, Κουέηκερ Όουτς, Νέικιντ Τζους, Γκέιτορειντ για αθλητές.

Το υπόλοιπο 80 τοις εκατό σου προκαλεί ευχαρίστηση, σου κάνει περισσότερο καλό, πολύ εύγευστα σνακ κι αναψυκτικά. Ο στόχος μας είναι πολύ απλός. Πιστεύουμε πως υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία στα προϊόντα που σου κάνουν καλό, επειδή εκείνες οι κατηγορίες αναπτύσσονται ραγδαία.

Αυτό που πήγαμε να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και, ξέρεις, να πάμε όπου πάει το πλήθος. Την ίδια στιγμή, να εστιάσουμε το 80 τοις εκατό του πυρήνα που έχουμε ώστε να προκαλέσουμε την εξαιρετική κερδοφορία που έρχεται από τον πυρήνα.

(…)

Φ.Ζ.: Θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με το ότι είσαι γυναίκα. Δεν είσαι απλώς μια γυναίκα Δ.Σ. της μεγαλύτερης εταιρείας με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς που είναι γυναίκα [sic]. Είσαι μια γυναίκα στην Ινδία. Είσαι γυναίκα επιστήμονας. Έχεις σπουδάσει χημεία. Δούλεψες ως γυναίκα στη Μοτορόλα, η οποία είναι εταιρεία τεχνολογίας που είναι περιβόητα ανδρικά περιβάλλοντα. Ένιωσες ότι γίνονταν διακρίσεις σε βάρος σου; Σου έκλεισαν πόρτες; Ένιωσες σαν να πολεμούσες συνεχώς ένα σύνολο περιορισμών;

Ί.Ν.: Θα έλεγα ναι κι όχι. Στην περίπτωσή μου, πιστεύω πως έκανα το κομμάτι μου, Φαρήντ. Δούλεψα πολύ σκληρά. Δούλεψα πιο σκληρά από οποιουσδήποτε άντρες εκεί έξω, αλλά δεν το έκανα επειδή είμαι γυναίκα. Το έκανα επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος που ξέρω να δουλεύω.

Και πιστεύω πως αυτό βοήθησε σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχα την τύχη να έχω τόσους πολλούς μέντορες που εμφανίζονταν απρόσμενα για να βοηθήσουν εθελοντικά και να προσφέρουν τις συμβουλές τους. Όσο ήμουν πρόθυμη να το αντέξω, ξέρεις, προχώρησα.

Αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι προκλήσεις σήμερα; Πιστεύω πως η κατάσταση για τις γυναίκες σήμερα είναι πολύ καλύτερη από όσο ήταν πολλά, πολλά χρόνια πριν. Στο παρελθόν δεν είχαμε τους αριθμούς. Νομίζω πως η κατάσταση βελτιώνεται.

Για εταιρείες όπως η δική μας, αν δεν κάναμε την ΠέπσιΚο μια εταιρεία χωρίς αποκλεισμούς που είναι φιλική προς τις γυναίκες, λέμε βασικά ότι δεν θα αξιοποιήσουμε το 50 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με αυτό τον τρόπο.

Πηγή: CNN.com International

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου