Ο Αριελ Σαρον στο Time

Επιμέλεια: Βασίλης Κούκης

synenteuxis.gr

Ο Αριέλ Σαρόν ήταν ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους αλλά και επιδραστικούς πολιτικούς της Μέσης Ανατολής τις τελευταίες δεκαετίες. Μισητό πρόσωπο για τους Παλαιστινίους αλλά και για κάποια μέλη της δικής του κοινότητας. Εγκληματίας πολέμου για πολλούς αλλά και ο 8ος σημαντικότερος Ισραηλινός σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση. Την περίοδο που δόθηκε η συγκεκριμένη συνέντευξη είχε προχωρήσει στο σχέδιο πλήρους αποχώρησης από την Γάζα των Εβραίων εποίκων και την καταστροφή του οικισμού τους. Η κίνηση του αυτή είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ας δούμε τι είχε πει:

Όταν ήσασταν ένας νέος αξιωματικός του στρατού, πως φανταζόσασταν ότι θα είναι το Ισραήλ το 2005;

Πίστευα πως θα είχαμε ακόμα περισσότερους Εβραίους και αυτό είναι που συνέβη. Ελπίζω πως τώρα θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ακόμα περισσότερους. Ακόμα και τώρα θεωρώ πως το πιο σημαντικό έργο που πρέπει να επιτελέσει η κυβέρνηση είναι το να φέρει περισσότερους Εβραίους εδώ. Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια πιστευώ πως θα μπορέσουμε να φέρουμε 1 εκατομμύριο Εβραίους μετανάστες. Δεν πίστευα τότε πως θα χρειαζόταν τόσος καιρός. Αλλά χρειάστηκε. Δεν μπορούσαμε να ζούμε με τον φόβο. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο, να ανταποδώσουμε. Αυτό παραμένει το βασικό πρόβλημα. Και κοιτώντας μπροστά, πιστεύω πως για να επιτύγχουμε την ειρήνη πρέπει να υπάρξει τερματισμός των εχθροπραξιών, του τρόμου και βίας.

Πιστεύετε πως η ύπαρξη Εβραϊκού κράτους βρίσκεται ακόμα σε κίνδυνο; Ή δεν υπάρχει πλέον τέτοιο θέμα στο μυαλό σας;

Αρχικά, πιστεύω πως το Εβραϊκό κράτος θα υπάρχει για πάντα. Θέλω να σας πω μια προσωπική ιστορία από τα παιδικά μου χρόνια. Δούλευα με τον πατέρα μου, που ήταν αγρονόμος. Έκανε τρομερή έστη και διψούσα πάρα πολύ και υπήρχαν χιλιάδες μικρές μύγες γύρω μας. Όταν ο πατέρας μου με είδε κουρασμένο, σταμάτησε για ένα λεπτό, ξάπλωσε και μου είπε "Δες πόσα έχουμε ήδη κάνει". Υστερά με περισσότερη ενέργεια συνέχισε την δουλειά. Όταν έχω προβλήματα, θυμάμαι αυτή την ιστορία. Τώρα θα έλεγα "Κοίτα πόσα έχουμε καταφέρει ήδη".


Οι περισσότεροι αισθάνονται αβεβαιότητα για το επόμενο βήμα, μετά την απόσυρση από την Γάζα. Ποιό θα είναι;

Όταν ολοκληρωθεί η απόσυρση και όλα είναι τελείως ήσυχα, οι τρομοκράτικες οργανώσεις πρέπει να διαλυθούν, τα όπλα τους να συγκεντρωθούν και να υπάρξει μια αναδιοργάνωση της Παλαιστινιακής Αρχής, κυρίως σε θέματα ασφαλείας αλλά όχι μόνο σε αυτά. Όταν όλα αυτά υλοποιηθούν θα περάσουμε στον Οδικό Χάρτη. Αλλά ξέρετε, σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι διακηρύξεις, οι υποσχέσεις, οι ομιλίες ακόμα και οι υπογεγραμμένες συμφωνίες είναι ανούσιες. Μόνο οι πράξεις έχουν νόημα. Είμαι έτοιμος για επίπονους συμβιβασμούς. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο αρνούμαι να συμβιβαστώ. Όταν το θέμα ανέρχεται σε ζητήματα ασφάλειας Ισραηλινών πολιτών τότε δεν υπάρχουν συμβιβασμοί, όχι τώρα αλλά ούτε και στο μέλλον. Σαν Εβραίος, είναι ιστορική μου ευθύνη το να υπερασπίζομαι τον λαό μου. Αισθάνομαι αυτήτην ευθύνη για την επιβίωση του λαού μου. Δεν θα αποδεχθούμε καμία απόφαση από κανέναν για την ασφάλεια του Ισραήλ. Είναι δικός μας αυτός ο ρόλος, αποκλειστικά δικός μας. Το είπα στους Αμερικάνους, τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους, "Μην προσπαθείτε να μας πιέσετε, γιατί όταν μιλάμε για το θέμα αυτό, δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία πίεση".

Πιστεύετε πως θα χρειαστεί να αποχωρήσετε κι από άλλους οικισμούς στη Δυτική όχθη;

Αν με ρωτάτε για το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου αποχωρήσεων, η απάντηση είναι όχι. Η αποχώρηση μας από διάφορες περιοχές είναι μια φάση. Αλλά μετά πρέπει να διαπραγματευτούμε τον Οδικό Χάρτη. Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερη φάση αποχωρήσεων.

Η απόσυρση σας από την Γάζα πιέζει τους Παλαιστινίους να κάνουν κι αυτοί υποχωρήσεις που δεν θα έκαναν υπό άλλες συνθήκες;

Αν εφαρμόσουν αυτά που υποσχέθηκαν, όλα θα πάνε καλά. Πρέπει να σταματήσουν την τρομοκρατία

Πως αισθάνεστε όταν οι έπικοι σας κατηγορούν για προδοσία;

Δεν τους πρόδοσα. Κοιτάξτε, είχαμε ένα όνειρο. Δεν έχουμε καταφέρει να το υλοποιήσουμε όλοκληρο. Το ξέρω πως αυτή η παραδοχή είναι επίπονη, πολύ σκληρή.


Φοβάστε για την ασφάλεια σας;

Δεν με επηρεάζει αν και μου φαίνεται παράξενο. Όλη μου τη ζωή υπερασπιζόμουν τους Εβραίους. Και ξαφνικά πρέπει να με προστατεύουν από Εβραίους.


Έχετε αλλάξει; Εχουν αλλάξει οι απόψεις σας για τα ζητήματα ασφαλείας του Ισραήλ; Ή απλά άλλαξαν οι εποχές;

Οι εποχές σίγουρα άλλαξαν. Πολλά χρόνια πέρασαν, αλλά οι απόψεις μου δεν άλλαξαν. Αλλά πιστεύω πως αυτό που καταφέραμε (με τους οικισμούς) ήταν πολύ σημαντικό. Είχαμε ένα όνειρο. Οι καταστάσεις έχουν αλλάξει. Ένα πράγμα ξέρω, δεν πρόκειται να συμβιβαστώ σε ζητήματα ασφαλείας. Κανείς δεν μπορεί να κρατήσει ασφαλείς τους Εβραίους, παρά μόνο οι ίδιοι οι Εβραίοι.

Σκοπεύετε να αποσυρθείτε τα επόμενα χρόνια;

Όσο κρίνομαι απαραίτητος, είμαι έτοιμος να υπηρετώ την πατρίδα. Είμαι αισιόδοξος. Χρειαζόμαστε Εβραίους εδώ. Μετακομίστε στο Ισραήλ!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου