AYRTON SENNA

Επιμέλεια: Σύλβια Μπενάκη

Ένας θρύλος της Formula 1, που αγαπήθηκε από τον κόσμο για τις επιτυχίες του, αλλά και για το ποιος ήταν, ακόμη και από τους μη σχετικούς του αθλήματος. Ένας άνθρωπος που μέχρι σήμερα θεωρείται για πολλούς ο πιο ταλαντούχος οδηγός όλων των εποχών. Ένας Βραζιλιάνος που χάθηκε στα 34, στον χώρο που αγαπούσε περισσότερο, εκεί που έγραψε την ιστορία του, σε μια εποχή που ο θάνατος ήταν ένα καθημερινό ρίσκο. Για πολλούς, η απώλεια αυτή ήταν καθοριστική για την ασφαλέστερη διεξαγωγή των αγώνων. Σε κάθε περίπτωση, ο Ayrton Senna ακόμη και τώρα, έχει πολλά να διδάξει σε ένα ταξίδι για την επιτυχία.
  Αρχικά, φαίνεται πως τη φτάνει κανείς λίγο πιο εύκολα, αν ξεκινά από μικρή ηλικία. «Η δυνατότητα ή η ευκαιρία που έχει κανείς να ξεκινήσει κάτι όταν είναι νέος... ένα χόμπι, κάτι διασκεδαστικό. Αν έχεις αυτές τις ευκαιρίες, τις αναπτύσσεις στον χαρακτήρα σου, στην προσωπικότητά σου, καθώς μεγαλώνεις. Χρειάζεται να αναπτύσσεσαι και να αλλάζεις φυσικά, πνευματικά, σε όλα τα επίπεδα, να εξελίσσεσαι και να μεταμορφώνεσαι σε ένα σωστό ανθρώπινο ον. Τότε γίνεται κομμάτι δικό σου, κάτι που ξαφνικά αρχίζει να υπάρχει στη ζωή σου. Αλλά χρειάζεται να ξεκινήσεις πραγματικά νωρίς... Νομίζω ότι αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα έχεις πάντα τα βασικά για αυτό που κάνεις. Το πώς αντιμετωπίζεις το επάγγελμά σου, τις διαφορετικές δυσκολίες που συναντάς, τις ερωτήσεις που σου έρχονται στο μυαλό, γιατί το κάνεις, πώς το κάνεις, προσπαθείς να το αναλύσεις... Κρίσιμες ερωτήσεις που εμφανίζονται σταδιακά στο μυαλό σου, αφού ασχολείσαι με αυτό για λίγο καιρό. Έχεις πάντα ένα είδος ενστίκτου, μία αυτόματη απάντηση γιατί ¨το έχεις¨. Όσο και αν προσπαθείς να το εκλογικεύσεις και να σκεφτείς την απάντηση, απλά υπάρχει. Έχει γίνει κομμάτι της ύπαρξής σου.» Η διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που εξασκεί το έμφυτο ταλέντο του από την ηλικία των τεσσάρων ή πέντε ετών και σε κάποιον που απλά ασκείται από νωρίς, ίσως κρίνει την ίδια τη νίκη, φροντίζει να τονίσει. 
Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες που χτίζουν έναν νικητή. «Πιστεύω ότι η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να έχει κανείς πίστη στον εαυτό του: να έχει θετική αυτοπεποίθηση ή να έχει αυτοπεποίθηση με αρνητικό τρόπο.  Νομίζω πως υπάρχουν στιγμές που η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί που πυροδοτεί το σύστημα προς μία οδό, όπου κάποιος γίνεται διαρκώς πιο δυνατός. Κάποιες φορές όμως, αν δε χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για την απόδοσή σου.» Αυτό συμβαίνει όταν... «την μπερδέψεις με το ¨Εγώ¨ σου. Τότε δε μπορείς να μείνεις προσγειωμένος.»
Το μυστικό σε κάθε περίπτωση είναι πως: «πάντα πρέπει να εκτιμάς την πιθανότητα πως κάποιος μπορεί να έχει απόδοση καλύτερη από το κανονικό, οπότε ενεργοποιείς και δημιουργείς τη σωστή στάση, γίνεσαι πιο αυστηρός με τον εαυτό σου και με τους ανθρώπους σου, ώστε να ανεβάσεις την απόδοσή σου, σαν ένα μέτρο πρόληψης απέναντι σε κάποιον άλλον. Αυτό δίνει την ικανότητα να λειτουργείς με πιο φυσικό τρόπο. Γιατί μπορεί να λειτουργείς διαρκώς καλύτερα και τότε, σε ένα κρίσιμο σημείο, να γίνεις εύθραυστος και ευάλωτος σε κάποιες από τις ίδιες σου τις αδυναμίες ή δυσκολίες.»
Για να αγγίξεις την επιτυχία, δεν αρκεί μόνο η δυνατή επιθυμία. Αλλά είναι αυτή που  οδηγεί κάποιον να ξεπεράσει τα όρια του. Η θέληση να φτάσεις ένα όνειρο τόσο δυνατό, ώστε να σε γεμίζει το θάρρος που χρειάζεσαι για να δεις κατάματα τα στραβά της ύπαρξής σου, μόνο για να τα βελτιώσεις. «Αν το σώμα σου δε λειτουργεί, δεν  ακολουθεί, θα είσαι μόνο ένα μέρος της, όχι κάτι ολοκληρωτικό. Έτσι, αν μπορείς να βιώσεις τα όρια του κορμιού σου και του μυαλού σου με τόση ακρίβεια, όση είναι δυνατόν, και έχεις τη σωστή προσέγγιση και τους κατάλληλους ανθρώπους να σε βοηθήσουν, να σε αξιολογήσουν και να πάνε βαθειά, όταν αναγνωρίσεις τα σημεία που χρειάζεται να βελτιώσεις και να δουλέψεις, τότε μπορείς να εξελίξεις το σώμα σου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικά πράγματα.. Αν αναπτύξεις τα αδύναμα σημεία και τα δυναμώσεις, αυτόματα θα ανυψωθεί και το μυαλό σου.»
Να ξεπερνάς τα όρια και τους φόβους σου... Μα το πώς δε το ξέρει εκείνος για σένα. «Από πρόσωπο σε πρόσωπο διαφέρει ανάλογα με την εκπαίδευση, τον τρόπο ζωής, τις εμπειρίες της ζωής. Εξαρτάται από το τι πιστεύεις πως θα έπρεπε να κάνεις, από το ποιος πιστεύεις ότι είσαι. Από το αν έχεις πίστη. Από το πώς αυτή η πίστη είναι κομμάτι της ζωής σου.»
Η αυτογνωσία παίζει σπουδαίο ρόλο. «Να ξέρεις τον εαυτό σου με ακρίβεια. Αν γνωρίζεις τα όριά σου, τα αναγνωρίζεις ξεκάθαρα, μπορείς να δεις τον εαυτό σου να τα ξεπερνά.» Μόνο έτσι μπορεί κανείς να μεταμορφωθεί και να αλλάξει, ώστε να γίνει το καλύτερο του εαυτού του. Γιατί αυτό χρειάζεται να είσαι. Αυτό μπορείς να είσαι. « Να είσαι ο,τιδήποτε, αλλά να είσαι ο καλύτερος.» Πώς; Ακόμη και κάνοντας τα ίδια λάθη, ελέγχοντας όμως τα κοινά σημεία, ώστε να βρεις τις αιτίες και να διορθωθείς. «Αυτό είναι ό,τι έχεις, για να πάρεις το καλύτερο απ’ ό,τι σου ανήκει, απ’ ό,τι είσαι.»
Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης, η συνεχής παρακολούθηση της προόδου, όπως επισημαίνει. Συγκρίσεις, αναλύσεις, συσχετισμός των στοιχείων. Η εξέλιξη δε σταματά ποτέ. «Δεν έχω φτάσει στο 100%. Όσο κι αν προσπαθώ. Και προσπαθώ να ανεβάζω το προσωπικό μου επίπεδο. Είναι κομμάτι αυτού που είμαι. Αν είμαι ήδη καλύτερος από οποιονδήποτε ή ίσος, πάντα στοχεύω για περισσότερα από μένα τον ίδιο.»
 Στην πορεία αυτή κάθε στιγμή υπάρχει κάτι να μάθεις,  ενώ συχνά απαιτείται να κάνεις πράγματα που μπορεί να θεωρούνται βαρετά, κουραστικά ή άνοστα. «Αλλά για σένα είναι ένα ζήτημα αφοσίωσης και επιλογής... Επιλέγεις αυτό που θες. Αν επιλέξεις το σωστό πράγμα θα επωφεληθείς αργότερα. Αν πάλι διαλέξεις το λάθος, ξέρεις από την αρχή ότι σε λίγους μήνες θα πληρώσεις το τίμημα.  Είναι όλα εκεί, μαζί σου. Από εσένα εξαρτάται η σωστή προσέγγιση. Να είσαι υπεύθυνος για τον εαυτό σου, απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύεις, υπεύθυνος για τη θέση που έχεις φτάσει και καθορίσει... Να έχεις καθαρό στόχο στο μυαλό σου, πού θες να πας και πώς θα το πετύχεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ξεπεράσεις όλο τον προβληματισμό και τα σημεία του προγράμματος, τα καλά και τα κακά σημεία, τα δύσκολα, τα βαρετά. Αλλά ο στόχος είναι εκεί
Αυτός ο στόχος χρειάζεται να είναι μέσα σου ισχυρός. Γιατί αν κουραστείς ή νιώσεις πως δεν αντέχεις να κάνεις ένα βήμα παραπέρα, θα τον βλέπεις καθαρό μπροστά σου, να σου δίνει το κουράγιο να συνεχίσεις. «Τότε μετρά η δύναμη, που είτε την έχεις, είτε όχι.  Είναι, λοιπόν και η ικανότητα, νομίζω στο τέλος, να χρησιμοποιείς τα φυσικά πράγματα που έχεις μέσα σου, στον χαρακτήρα σου, στην προσωπικότητά σου και στα πράγματα. Ύστερα αποφασίζεις, καθώς προχωράς, να διαλέγεις τα πολύτιμα πράγματα στον δρόμο. Για να τα βάλεις πίσω στην αρχή της όλης διαδικασίας. Για να σε πιέσουν και να συνεχίσεις. Είναι ένας βράχος που ανεβαίνει συνεχώς
Αλλά μετά από τόσες νίκες, τι μένει να κρατήσει το όνειρο ζωντανό, τον ενθουσιασμό που σε τραβά μπροστά; «Χρειάζεται να βρίσκεις κάποιον άλλον λόγο για να κάνεις αυτό που κάνεις, αν θες να συνεχίσεις. Το κίνητρο θα συνεχίσει να υπάρχει.» Για τον ίδιο η απάντηση είναι μία: «Να γνωρίσω τον εαυτό μου καλύτερα. Να επεκτείνω τα όριά μου και να δουλέψω σε αυτά για να δω αν έχω βελτιωθεί ή όχι.»
Μα οι συμβουλές δεν έχουν σχεδόν καμιά αξία, ακόμη και αν είναι σοφά τα λόγια. Ακόμη κι αν βγαίνουν απ’ το δικό του στόμα. «Όποιος κι αν σου πει ή προσπαθήσει να σου πει κάτι, εσύ χρειάζεται να το βιώσεις μόνος σου, γιατί είσαι ο μόνος που το νιώθει. Είσαι ο μόνος που γνωρίζεις στην καρδιά σου τι σημαίνει.»
Η πίστη ήταν κι αυτή το μυστικό του. Μια πίστη που σου ψιθυρίζει να κοιτάξεις στον καθρέφτη κι ίσως ύστερα ψηλά και γύρω σου ζητώντας σου να δεις λίγο καλύτερα. «Όταν είσαι ανοιχτός και παίρνεις την απάντηση-γιατί δε βρίσκεις πάντα την απάντηση- αλλά όταν τη βρίσκεις, έρχεται μέσα σου γαλήνη. Ένα αίσθημα πως είσαι ολόκληρος. Από τότε αυτόματα δημιουργείς μεγαλύτερη ικανότητα να γυρίζεις πίσω και να πηγαίνεις πιο βαθειά. Όλο και πιο μακριά. Καθώς το κάνεις, λειτουργεί ξανά και ξανά κι ίσως βιώσεις απίστευτα πράγματα, που και πάλι, ακούς άλλους να τα περιγράφουν, να μιλούν γι’ αυτά και να μην έχουν λογική στα μάτια σου. Τώρα όμως βλέπεις πως συμβαίνουν.  Από εκεί που είσαι... είσαι έξω από αυτό. Αυτό για το οποίο με ακούς να μιλώ ή αυτό που διακρίνεις στη συμπεριφορά μου, δεν είναι αυτό ακριβώς που μου συμβαίνει. Γι’ αυτό σου είναι δύσκολο να το δεχτείς και να το κατανοήσεις... Το καταλαβαίνω.» Για εκείνον είναι κάτι που... «σε κάνει να αισθάνεσαι δυνατός. Πιο δυνατός απ’ ό,τι μπορείς να πεις, να περιγράψεις και να αναλύσεις.»
Εκείνος την ιστορία του την έγραψε και θα μείνει άσβηστος στις μνήμες όλων. Εσύ ακόμη περιμένεις; Βγες έξω και ανακάλυψε τον τρόπο και τον δρόμο σου. Κάνε την επιλογή. Ποιος στ’ αλήθεια είσαι; Τα φώτα άναψαν. Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις;
  
Πηγή: GRAND PRIX241


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου