Συνέντευξη του Κρις Πάττεν, Προέδρου του Τραστ του BBC, από τον Άντριου Μαρρ, στο "Σοου του Άντριου Μαρρ" ("The Andrew Marr Show"), στις 03/07/2011 (απόσπασμα)

Μετάφραση: Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος

{…}

Άντριου Μαρρ: Κρις Πάττεν, καλώς ήρθατε.
 
Κρις Πάττεν: Χαρά μου να είμαι εδώ.
 
Α.Μ.: Σχετικά με τη νέα σας θέση, του προέδρου του Τραστ του BBC. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ανησυχήσει, έχουν μπερδευτεί λίγο σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει -αν είστε πρώτα και κύρια κάποιου είδους μαζορέτα κι ένας εκπρόσωπος του BBC στη χώρα· ή πρώτα και κύρια κάποιου είδους αυστηρός επιτηρητής των «απρεπειών» στο BBC, άνθρωποι σαν εμένα. Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή την ισορροπία;

Κ.Π.: Ξεφύγετε από αυτού του είδους τους σχολαστικούς ορισμούς και τις πομπώδεις εκφράσεις.
 
Α.Μ.: Εντάξει.
 
Κ.Π.: Πιστεύω ότι η δουλειά μου ως πρόεδρος του Τραστ του BBC είναι να εξασφαλίσω ότι το BBC θα συνεχίσει να παράγει φανταστικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, θα συνεχίσει να δικαιολογεί τη φήμη του όχι μόνο ως ο καλύτερος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στον κόσμο αλλά μάλλον ο καλύτερος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στον κόσμο. Και μπορείς απλά να πας σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και να ανοίξεις το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση για να συνειδητοποιήσεις πόσο καλό είναι το BBC. Όχι βέβαια τέλειο. Και η πρόκληση για το BBC είναι αυτό που συμβαίνει στο παρασκήνιο -η ψηφιακή επανάσταση για να χρησιμοποιήσω αυτό που ο Έρνι Μπέβιν αποκαλούσε clitch [sic: κλιτς, ενν. κλισέ]- και το γεγονός ότι πρέπει να μάθει να ζει με αμετάβλητο προϋπολογισμό. Πρέπει να κόψει πολλές δαπάνες επειδή, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, δεν είχαμε αύξηση στο τέλος άδειας. Και δεν γκρινιάζω για αυτό –όλοι αναγκάζονται να σφίξουν τα ζωνάρια τους, κι ελπίζω πως μπορούμε να σφίξουμε το δικό μας παράγοντας παράλληλα ακόμα μεγαλύτερης ποιότητα προγράμματα.
 
Α.Μ.: Τώρα αυτό θα σημάνει, εξαιτίας όλων των άλλων μέτρων που το BBC θα αναγκαστεί να πάρει, περικοπές 17-20% σε όλη την Εκτελεστική Επιτροπή. Η μεγάλη συζήτηση μοιάζει να είναι σχετικά με το αν αυτές οι περικοπές μπορούν να τεμαχιστούν σαν φέτες σαλαμιού από τον προϋπολογισμό, να ροκανιστούν από πράγματα που γίνονται επί του παρόντος, ή αν μέρος της αυτοκρατορίας του BBC πρέπει ειλικρινά να παραδοθεί -αν πρέπει δηλαδή το BBC να εγκαταλείψει ένα-δυο κανάλια ή ένα-δύο σταθμούς, και να υποχωρήσει λίγο. Ποια είναι η στάση σας σε αυτό το φάσμα επιλογών; 

Κ.Π.: Όπως είμαι σίγουρος πως θα επιβεβαίωνε ο κύριος Μπερλουσκόνι, δεν υπάρχει τίποτα απαραίτητα κακό στον τον τεμαχισμό του σαλαμιού σε φέτες αρκεί να καταλήξεις με το λουκάνικο που ήθελες. Αυτό που κοιτάζουμε τώρα (συγγνώμη που καταχράστηκα αυτό το σχήμα λόγου) είναι πόσα μπορούμε να κερδίσουμε μέσω μεγαλύτερης αποδοτικότητας, μέσω μεγαλύτερης παραγωγικότητας, και σε ποιο βαθμό αυτό θα περιλαμβάνει να σταματήσουμε να κάνουμε πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε αλλά είναι μάλλον αναλώσιμα. Τώρα, είμαστε αρκετά προχωρημένοι σε αυτή τη διαδικασία επί του παρόντος. Ιδανικά θα ήθελα να καταφέρω να την ολοκληρώσω αυτό το μήνα. Νομίζω ότι ίσως είναι πιο ρεαλιστικό πως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Εκτελεστική Επιτροπή μέχρι το Σεπτέμβριο. Όμως θα το κάνουμε όσο νωρίτερα μπορούμε και μετά θα βγούμε έξω και θα διαβουλευτούμε επί των προτάσεων.
 
Α.Μ.: Βέβαια. Αλλά θέλω να πω, για παράδειγμα, νομίζω πως έχετε μιλήσει στον Τζέρεμυ Χαντ σχετικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας με την οποία το BBC θα μπορούσε να κλείσει ένα κανάλι. Επομένως η πιθανότητα του να κλείσετε ένα κανάλι ή να ξεφορτωθείτε κάτι που κάνει το BBC ενδεχομένως διαδικτυακά… είναι υπαρκτή.
 
Κ.Π.: Πρέπει να κοιτάξουμε τα πάντα. Όμως ο μπελάς αυτής της διαδικασίας είναι ότι, αφής στιγμής αντιμετωπίσεις τις λεπτομέρειες -είτε επιβεβαιώνοντας ότι είναι εντάξει είτε χωρίς να επιβεβαιώνεις ότι είναι εντάξει- φαίνεσαι να παίρνεις δημόσια απόφαση για αυτές. Έτσι είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Και κοιτάζοντας τη σχέση μεταξύ των βασικών τηλεοπτικών καναλιών, νομίζω πως μπορούμε να δούμε συμμετρίες που θα μπορούσαμε ίσως να οργανώσουμε κάπως καλύτερα.
 
{…}
 
Α.Μ.: [Π]οια είναι η άποψή σας για τον καταιγισμό κριτικής σχετικά με τη μισθοδοσία στο BBC –για τους παρουσιαστές βέβαια αλλά και για τους στελέχη του BBC; Ξέρω ότι έχουν γίνει πολλές περικοπές ήδη και κόβουν κ.τ.τ., αλλά πιστεύετε πως υπάρχουν ακόμα υπερβολικά πολλά στελέχη που πληρώνονται υπερβολικά;

Κ.Π.: Ναι. Νομίζω πως υπάρχουν τρία στοιχεία. Πρώτα από όλα, υπάρχει η συνολική μισθοδοσία του BBC, κι η μισθοδοσία του BBC συνολικά υπολείπεται λίγο του δημόσιου τομέα τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια. Αυτή τη χρονιά υπολείπεται λίγο του Channel Four, του ITV. Υπάρχει δεύτερον το ερώτημα της πληρωμής των ταλέντων, που σίγουρα χειροτερεύει –εν μέρει για λόγους που δεν έχουν καθόλου να κάνουν με καλύτερη διαχείριση αλλά εν μέρει με τη διαχείριση, και πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί όχι σε σχέση με άτομα αλλά σε σχέση με το πόσο πληρώνονται οι άνθρωποι συνολικά. Όπως λέω, αυτό χειροτερεύει. Νομίζω πως το μεγαλύτερο ζήτημα για το δημόσιο είναι η μισθοδοσία των ανώτερων στελεχών επειδή αυτό που έχει συμβεί μοιάζει να αντίκειται στην ηθική των δημόσιων υπηρεσιών, και υπάρχουν τέσσερα στοιχεία για τα οποία θα κάνουμε ανακοινώσεις τις προσεχείς ημέρες. Πρώτα από όλα, υπάρχει το ζήτημα της μισθοδοσίας στην κορυφή της ιεραρχίας. Δεύτερον, υπάρχει το ζήτημα των ανθρώπων που πήραν πάνω από £150.000. Τρίτον, υπάρχει το ζήτημα του αριθμού των ανθρώπων που πρόκειται να γίνουν ανώτερα στελέχη. Και, τέταρτον, υπάρχει το όλο ζήτημα της δικαιοσύνης σε όλη την Εκτελεστική Επιτροπή, με ανώτερα στελέχη να παίρνουν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται σε άλλους. Και νομίζω ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό· κι αν το κάνουμε, θα αντιμετωπίσουμε ένα από τους πιο τοξικούς λόγους της έλλειψης συμπάθειας του κοινού για το BBC ως θεσμό αν και τους αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνει.
 
Α.Μ.: Μου ακούγεται σαν να σκέφτεστε κάτι αρκετά ριζοσπαστικό σε ότι αφορά τους ανθρώπους που, ας πούμε, πληρώνονται περισσότερα από τον Πρωθυπουργό.
 
Κ.Π.: Βέβαια, ή πληρώνονται περισσότερα από τα Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου για να πάρουμε άλλο ένα παράδειγμα. Και έχω δώσει ιδιαίτερη βάση σε αυτό που είπε ο Γουιλ Χάττον για τον ανώτατο μισθό στο δημόσιο τομέα. Νομίζω ότι έχει πολλές πολύ καλές ιδέες.
 
Α.Μ.: Δηλαδή ότι κανένας στην κορυφή της ιεραρχίας δεν πληρώνεται νομίζω περισσότερα από το εικοσαπλάσιο αυτού που παίρνει ο πιο χαμηλόβαθμος ήταν η ιδέα του;
 
Κ.Π.: Ναι, βλέπεις τη σχέση ειδικά μεταξύ ανώτατου μισθού και μέσου μισθού. Και θα ήθελα το BBC να είναι ο πρώτος οργανισμός στο δημόσιο τομέα που πράγματι καταφέρνει να εφαρμόσει κάποιες από τις ιδέες του Γουιλ Χάττον.
 
{…} 

Πηγές: BBC News, YouTube

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου