Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Κομισιόν] επί του κλεισίματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης-Διεθνής Ένωση Τύπου: δήλωση για την Ελλάδα


Μετάφραση: Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) και της Διεθνούς Ένωσης Τύπου σχετικά με το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ).  Παρατίθενται μαζί προς διευκόλυνση συγκριτικής ανάγνωσης.


Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Κομισιόν] επί του κλεισίματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει γνώση της απόφασης των Ελληνικών αρχών να κλείσουν την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), μιας απόφασης που ελήφθη σε πλήρη αυτονομία.

Η Επιτροπή δεν επιδίωξε το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ούτε αμφισβητεί η Επιτροπή την [λαϊκή] εντολή της Ελληνικής Κυβέρνησης να ρυθμίζει το δημόσιο τομέα. Η απόφαση των Ελληνικών αρχών πρέπει να ειδωθεί στο πλαίσιο των μειζόνων κι αναγκαίων προσπαθειών που κάνουν οι αρχές για να εκσυγχρονίσουν την Ελληνική οικονομία. Αυτές περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αποδοτικότητας και του δημόσιου τομέα.

Η Επιτροπή κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση του προσωπικού της ΕΡΤ και προσδοκά πως οι ανακοινωθείσες απολύσεις θα διενεργηθούν σε πλήρη συμφωνία με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η Επιτροπή υποστηρίζει το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως αναπόσπαστου τμήματος της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Η Συνθήκη καθιστά σαφές ότι η διακυβέρνηση κι οι στρατηγικές επιλογές στις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες εναπόκεινται στα Κράτη Μέλη. Έτσι ενώ η Επιτροπή δεν μπορεί να υπαγορεύσει στα Κράτη Μέλη πώς θα οργανώσουν το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα τους, θα θέλαμε να τονίσουμε το ρόλο των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων σε ό,τι αφορά τις Ευρωπαϊκές αξίες σε όλες τις οικονομικές συγκυρίες, υπέρ της πολυφωνίας, της ελευθερίας και της ποιότητας των μέσων ενημέρωσης, και για την έκφραση της πολιτιστικής πολυμορφίας. Έτσι εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία ένα φορέα μέσων ενημέρωσης που θα εκπληρώνει το σημαντικό ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και θα είναι οικονομικά βιώσιμος.

Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο εδώ: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-545_en.htm

Διεθνής Ένωση Τύπου: δήλωση για την Ελλάδα

Η Διεθνής Ένωση Τύπου (ΔΕΤ) [International Press Association (API)] θεωρεί το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ, και τη συνοπτική απόλυση των 2.656 μελών του προσωπικού του αδικαιολόγητα και καλεί τα όργανα της Ευρωπαϊκή Ένωσης να απαιτήσουν άμεση ανατροπή της απόφασης.

Η ΔΕΤ, που αντιπροσωπεύει διεθνείς ανταποκριτές με έδρα τις Βρυξέλλες, εκφράζει την ικανοποίησή της για το σχόλιο της Επιτροπής που λέει ότι «υποστηρίζει το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως αναπόσπαστου κομματιού της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Λαμβάνοντας υπόψη αυτό και το πρωτόκολλο στη Συνθήκη του Άμστερνταμ που προβλέπει ότι «το σύστημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στα κράτη μέλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες κάθε κοινωνίας, καθώς και με την ανάγκη να διασφαλίζεται η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης», η Επιτροπή έχει καθήκον να δράσει σε αυτή την περίπτωση.

Οι ισχυρισμοί ότι ο Ελληνικός φορέας κόστιζε σημαντικά περισσότερο από παρόμοιους φορείς σε άλλα κράτη μέλη ή ότι ήταν μέρος ενός πελατειακού συστήματος που χειρίζονταν ορισμένα Ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν δικαιολογούν την πράξη. Η χωρίς διάκριση κατηγορία ότι εκατοντάδες δημοσιογράφοι που εργάζονταν στην ΕΡΤ ήταν απλώς φίλοι του πολιτικού κατεστημένου συνιστά αβάσιμο κι επικίνδυνο λαϊκισμό. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ έχει επαινεθεί ευρέως στην Ελλάδα για την υψηλή ποιότητα των ντοκιμαντέρ και της ερευνητικής της δημοσιογραφίας.

Το γεγονός το κλείσιμο κι η απόλυση του προσωπικού της ΕΡΤ είναι η πρώτη άμεση απόλυση του δημόσιου τομέα έπειτα από τρία χρόνια συνεχιζόμενων αιτημάτων της τρόικας για εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, και το ότι έγινε χωρίς δημόσια διαβούλευση ή ψηφοφορία στη Βουλή πρέπει επίσης να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις πίσω από την κίνηση.

Εκτιμούμε και σεβόμαστε την επιθυμία να αναμορφωθούν και να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες στη χώρα, αλλά η διακοπή της μετάδοσης και το κόψιμο παροχής ενέργειας από τις κεραίες της ΕΡΤ από τις δυνάμεις της αστυνομία, ενώ υπήρχε έκτακτο δελτίο ειδήσεων στον αέρα, λίγες μόλις ώρες αφού έγινε η επίσημη ανακοίνωση, είναι μια σοκαριστική άρνηση της ελευθερίας του τύπου κι αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Η ΔΕΤ εκφράζει την αλληλεγγύη της προς όλο το προσωπικό της ΕΡΤ, πόσω μάλλον τους συνάδελφους που εργάζονται από τις Βρυξέλλες, κι ελπίζει πως ο φορέας θα επανέλθει στον αέρα αμέσως μόλις λάβουν χώρα διαβουλεύσεις σχετικά με τον όποιο αναγκαίο εξορθολογισμό που θα συνάδουν με τη συνεχιζόμενη έμφαση της ΕΕ στην ανάγκη συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων.

Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο εδώ: http://www.api-ipa.org/home/index.php/news/entry/greece-statement




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου