Η Άνγκελα Μέρκελ μιλάει για θέματα πολιτικής (απόσπασμα)


(Επιμέλεια: Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος)
[Σχόλιο μεταφραστή: Η Άγκελα Μέρκελ είναι ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος από το 2000 κι Ομοσπονδιακή Καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005.  Αποτελεί πρόσωπο ευρείας αποδοχής στη Γερμανία, έχοντας αναδειχθεί νικήτρια σε τρεις διαδοχικές εκλογές για τη θέση του Καγκελάριου.  Από την άλλη, οι πολιτικές λιτότητας που προωθεί σε ευρωπαϊκο επίπεδο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης την έχουν καταστήσει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη στους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα της νότιας.  Στο ακόλουθο απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε στο ΣΠΗΓΚΕΛ ΟΝΛΑΙΝ [αγγλ.: SPIEGEL ONLINE] στις 3 Ιουνίου 2013, μιλά για διάφορα θέματα πολιτικής, με σημείο εκκίνησης κι αναφορά στο σήμερα.]




ΣΠΗΓΚΕΛ: Καγκελάριε Μέρκελ, το Αμερικανικό περιοδικό Φορμπς [αγγλ.: Forbes] σας έχει ονομάσει την πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου για τρίτη φορά στη σειρά. Πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε ανίσχυρη;

Άνγκελα Μέρκελ: Αυτή δεν είναι μια αίσθηση που έχω κανονικά, αν και δεν μπορώ πάντα να καταφέρω αμέσως ό,τι είναι σημαντικό για εμένα, φυσικά. Πρέπει να είμαι υπομονετική και να πείσω τους άλλους να πάνε με τα νερά μου. Αυτό ισχύει και για την εσωτερική πολιτική και για τις διεθνείς σχέσεις.

Σ.: Έχει αυξηθεί η δύναμη της Γερμανίδας Καγκελάριου ως αποτέλεσμα της κρίσης του ευρώ;

Ά.Μ: Μου είναι δύσκολο να το πω αυτό, επειδή όλοι δουλεύουμε μέσα στο δικό μας πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές της γερμανικής κυβέρνησης τραβούν την προσοχή διεθνώς. Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί μέτρα που θα τα θεωρούσα απίθανα στο παρελθόν. Για παράδειγμα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009, πολλοί πίστευαν πως η ευρωπαϊκή ανάπτυξη, τουλάχιστον από άποψη μεγάλων αλλαγών στις συνθήκες, είχε τελειώσει για μια περίοδο. Τότε ήρθε η κρίση του δημόσιου χρέους κι εμείς, για παράδειγμα, αναγκαστήκαμε να εισαγάγουμε μια δημοσιονομική συμφωνία, ή αλλιώς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, αρκεί να αφοσιωθούν σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη είναι ικανή να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ίσως περισσότερο από όσο θα αναγνωρίζαμε στον εαυτό μας ότι πετύχαμε σε σχέση με αυτό.

(…)

Σ.: Ως καγκελάριος, νιώθετε υπεύθυνη και για χώρες όπως η Ισπανία κι η Πορτογαλία;

Ά.Μ.: Όλοι μας συνδεόμαστε ο ένας με τον άλλο, επειδή για εμάς στη Γερμανία, πολλά εξαρτώνται από το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία κι άλλες χώρες. Όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα. Καμμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να είναι ισχυρή μακροπρόθεσμα αν οι άλλες δεν πάνε καλά.

Σ.: Υπάρχει μια παράξενη κατάσταση κατά την οποία είστε πολύ δημοφιλής εδώ στη Γερμανία αλλά μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Δίνετε υπερβολικά πολλή προσοχή στα γερμανικά συμφέροντα και υπερβολικά λίγη στους ευρωπαίους γείτονες;

Ά.Μ.: Ως η Γερμανίδα καγκελάριος, πάντα θέλω τα καλύτερα για τη Γερμανία και για την Ευρώπη επειδή είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η ευημερία της Ευρώπης σε 20 χρόνια εξαρτάται από το πώς θα χαράξουμε πορεία σήμερα. Αν δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας και τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, αν ξεχνούμε ή αγνοούμε πόσο σκληρά δουλεύουν οι χώρες στην Ασία ή τη Νότια Αμερική για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, η Ευρώπη θα μείνει πίσω παγκοσμίως. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, ακόμα κι αν είναι αμφιλεγόμενη κατά καιρούς.

Σ.: Πόσο ακόμα θα μπορούν οι Βρυξέλλες να συνεχίσουν να επιβάλλουν μέτρα λιτότητας σε χώρες όπως η Ισπανία κι η Ελλάδα, μια πολιτική που η πλειονότητα σε εκείνες τις χώρες δεν υποστηρίζει.

Ά.Μ.: Οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις είναι οι συνεργάτες μας σε όλες αυτές τις χώρες. Οι Έλληνες, Ισπανοί και Πορτογάλοι ομόλογοί μου είναι όλοι δημοκρατικά εξουσιοδοτημένοι να ακολουθήσουν το θαρραλέο κι επίπονο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Στην πολιτική, αναγκαζόμαστε κατ’ επανάληψη να πάρουμε αποφάσεις που δεν είναι δημοφιλείς στην αρχή. Πάρτε, για παράδειγμα, την ηλικία συνταξιοδότησης των 67 (…). Έχει ακόμα μικρή υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις, ακόμα κι αν παραμένει αναπόφευκτη.

Σ.: Για άλλη μια φορά, τι σας κάνει τόσο σίγουρη ότι οι χώρες στη Νότια Ευρώπη θα υποβάλουν εαυτές στα δικά σας μέτρα λιτότητας μακροπρόθεσμα;

Ά.Μ.: Πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες ξέρουν ότι σε αυτά τα προβλήματα οδήγησαν χρόνια ανεπιθύμητης ανάπτυξης, κι ότι αυτός είναι ο λόγος που κάτι πρέπει να αλλάξει. Την ίδια στιγμή, ξέρω πολύ καλά ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις απαιτούν μεγάλο μέρος από αυτές. Πολλοί συχνά δικαίως θέτουν το ζήτημα της δικαιοσύνης, και αν ζητούνται υπερβολικά πολλά από τους εργαζόμενους ενώ οι πιο εύποροι φαίνεται να τη γλυτώνουν πιο ανώδυνα. Σε πολλές χώρες, για παράδειγμα, οι εργατικοί νόμοι για τους νέους έχουν γίνει πολύ ελαστικοί, το οποίο σημαίνει ότι όταν μια εταιρία αντιμετωπίζει δυσκολίες, είναι οι πρώτοι που χάνουν τις δουλειές τους. Υπάρχει επίσης μια έντονη συζήτηση για τη δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά τους γηραιότερους εργαζόμενους, αν και στην περίπτωσή τους δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους λόγους για τις δυσκολίες.

Σ.: Η ανεργία των νέων στη Νότια Ευρώπη είναι πάνω από το 50 τοις εκατό σε κάποιες περιπτώσεις. Οι πολιτικές λιτότητας που έχετε επιβάλει έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Ά.Μ.: Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρύθμισης αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών και αντισταθμίζονται από την αλληλεγγύη που λαμβάνουν αυτές οι χώρες από την Ευρώπη και, επομένως, από εμάς. Η ανεργία των νέων ήταν ήδη ψηλά πριν από την κρίση σε μερικές από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο. Η Γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει το κομμάτι της για να βελτιώσει την κατάσταση με την έννοια ότι, για παράδειγμα, σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα δανεισμού για χώρες στη Νότια Ευρώπη, που θα χρηματοδοτείται μέσω της δημόσιας Τράπεζας ΚφΒ [γερμ: KfW Bank].

Σ.: Μια συνήθης κατηγορία εναντίον σας είναι ότι δεν έχετε ένα μεγάλο σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης. Κάποιοι λένε ότι δεν έχετε τέτοιο σχέδιο, επειδή ακολουθείτε πολιτική μικρών βημάτων. Άλλοι λένε πως σίγουρα έχετε αυτό το μεγάλο σχέδιο, αλλά ότι επιλέξατε να μην το αποκαλύψετε επειδή θα προκαλούσε αχρείαστε αντίσταση. Ποιος έχει δίκιο;

Ά.Μ.: Πραγματικά πιστεύω πως είναι λογικό κι υποσχόμενο για εμάς να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση βήμα-βήμα, επειδή η μία καθολική λύση δεν υπάρχει. Αλλά, φυσικά, μπορείς να κάνεις αυτά τα βήματα μόνο αν έχεις μια ιδέα για την κατεύθυνση που παίρνεις.





(...)

Πηγή: SPIEGEL ONLINE

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου